👁️  726

Мислам дека успешно ја деескалиравме кризата во Косово, но ќе мора да работиме повеќе за да најдеме долгорочно решение. Нема да го бараме виновникот, но компромисот е многу подобар од оружјето и бомбите што ги гледаме денес“, рече претседателот на Србија Александар Вучиќ во емисијата „Разбуди се Америко“ на Newsmax.

Запрашан на чија страна е Србија во војната во Украина, тој рече: „Имаме традиционално добри односи со Русија и Украина“.Тој додаде дека Србија не е на ничија страна и дека секогаш ќе ја осудува војната.

Вучиќ ги потсети присутните дека Србија ја прослави 140-годишнината од односите со САД и дека двете земји биле на вистинската страна на историјата во двете светски војни.

Се надеваме дека мирот ќе победи и дека сите ќе направат се за да се постигне компромис. Тоа е подобро отколку да чекаме нечиј пораз. Се сретнав со Путин неколку пати и не верувам дека блефира. Тоа е се што можам да кажам. “, додаде Вучиќ на прашањето за најавата на рускиот претседател.