👁️  586

Речиси целата одбранбена опрема што НАТО и ја испорача на Украина, како што се радија, GPS навигација и беспилотни летала, зависи од електрониката. Се проценува дека долгорочните електромагнетни ефекти од ударот би можеле да уништат 90 отсто од сателитите во рок од три месеци.

Рускиот претседател Владимир Путин би можел да користи „тактички електромагнетен пулс“ – моќно оружје што ја оневозможува електрониката и може да ја остави цела Украина без светла, греење, комуникации или сообраќајни врски, пишува за Фајненшл Тајмс, Роџер Пардо-Маурер, поранешен помошник заменик секретар на САД. Фајненшл тајмс за одбрана и ветеран од војните во Ирак и Авганистан.

Тој тврди дека употребата на традиционално нуклеарно оружје не е единствениот начин на кој Русите би можеле да предизвикаат ескалација и ја споменува можноста за тактички напад со електромагнетен импулс, односно напад на ЕМП. Емитувањата на руската државна телевизија веќе се занимаваа со темата за напад на ЕМП, па руски полковник покажа како би изгледала таква експлозија.

Станува збор за еден вид нуклеарно оружје дизајнирано да создаде моќен пулс на енергија што предизвикува кратки споеви во електричната опрема како компјутери, генератори, сателити, радија, радарски приемници, семафори.Се претпоставува дека Русите би можеле да ја онеспособат украинскиот воена и цивилна инфраструктура и да ја остави земјата без светлина, топлина, комуникации и транспорт.

Како би изгледал овој тип на напад?

Ќе се појави чудна електрично сина топка или дури и „медуза“ која пулсира на небото.

Така, на пример, тактичкиот EMP може да ги оневозможи системите кои управуваат со бранови, блокирајќи ги автопатите и мостовите со километарски расипани возила и го оставаат цивилното население да се бори за храна и греење. По успешен напад на ЕМП, Украина ќе мора да ги паузира борбите за да го обнови својот уништен арсенал, додека Путин ќе го искористи тоа време за обнова и снабдување со своите сили.

Речиси целата одбранбена опрема што НАТО и ја испорача на Украина, како што се радија, GPS навигација и беспилотни летала, зависи од електрониката. Се проценува дека долгорочните електромагнетни ефекти од ударот би можеле да уништат 90 отсто од сателитите во рок од три месеци.

Сепак, нападот не само што ќе предизвика штета на украинските сили, туку ќе ги загрози и руските информативни операции на теренот. САД и другите западни сојузници се свесни за опасностите од EMP, така што повеќето воена опрема има одреден степен на вградена одбрана од оваа можност.