👁️  54

Претседателот на државата Стево Пендаровски вчера го посетил Њу Џерси, во рамки на работната посета на Соединетите Американски Држави оо повод учеството на Генерално собрание на Обединетите нации.

Во придружба на сопругата, Елизабета Ѓоргиевска, Пендаровски го посетил училиштето за деца со попреченост „Џеси Џеј Каплан“, каде што се запознале со организацијата, методите и работењето на училиштето во кое се комбинирани високообразовни стандарди, медицински сестри и терапии, со цел учениците со попреченост целосно да ги остварат своите потенцијали.

-На средбата со раководството на училиштето беше разговарано за важноста од инклузивното образование, состојбата и можностите во однос на обезбедување соодветни и стимулативни средини за образование на децата со попреченост, соопшти Кабинетот на Пендаровски.

Шефот на државата во Њу Џерси ја посетил и компанијата „Фаст Пек Трејдинг“ во сопственост на Иванчо Ивановски, при што бил запознат со функционирањето и развојот на компаниите, соработката што ја остваруваат и условите за работа во американското општество.

-Претседателот Пендаровски оствари средба со истакнати припадници на бизнис-заедницата и македонската дијаспора од Њу Џерси, како и средба со македонски професионалци од Њујорк, на коишто беше запознаен со нивните тековни активности и учеството во општествениот, економскиот, културниот и политичкиот живот на САД. Во разговорите со нив, претседателот Пендаровски истакна дека нашата држава е горда на успесите на македонската заедница во САД. Тој посочи дека како етаблирани членови на американското општество, претставниците на македонската дијаспора, имаат значајна улога во унапредувањето на севкупните билатерални односи, застапување на интересите и афирмација на нашата држава, се наведува во соопштението. (МИА)