👁️  19

Пожарот меѓу Богданци и Дојран, што избувна денеска на пладне на планината Карабалија, во атарот на селото Селемли, го гаснат два авиони „Ер трактор“, пожарникари од Гевгелија и од ЈП „Национални шуми“.

Според градоначалникот на Богданци, Блаже Шапов, пожарот зафатил нискостеблеста, но и квалитетна шума и засега нема опасност да се прошири кон селото Селемли.

-Местото на избувнувањето на пожарот е на многу непристапен и небезбеден терен и бргу се шири. Засега нема опасност да се доближи до селото Селемли. На терен се пожарникарите од Гевгелија и од ЈП „Национални шуми“ и во координирана акција со авионите прават напори пожарот да го стават под контрола, изјави за МИА градоначалникот Шапов.

Инаку, како што претходно информираа од Центарот за управување со кризи (ЦУК) пожарот е изгаснат на еден крак кај плантажи со овошни насади, а на едно место пожарот се префрлил и на грчка територија.

Директорот на Центарот за управување со кризи Стојанче Ангелов, претходно информира дека голем пожар избувна денеска околку на отворено на границата со Грција, помеѓу Богданци и Дојран, каде поминува линијата од фронтот од Првата светска војна и во кој досега експлодираа најмалку четири гранати од Прва светска војна.

-Денеска околу пладне изби голем пожар помеѓу Богданци и Дојран. Пожарот се наожа во атарот на селото Селемли но поминува преку линијата од фронтот од Првата светска војна, линија на којашто има многу заостанати минско експлозивни неексплодирани средства. Во текот на овие два часа колку што е пожарот активен слушнати се најмалку четири силни експлозии. Ваквите експлозии го усложнуваат гаснењето на пожарот бидејќи не е безбедно пожарникарите да се приближат до него, рече Ангелов, кој веќе е на пат кон локацијата каде што се наоѓа пожарот.

Пожарот, како што информира тој, е изгаснат само на еден крак каде што беше безбедно пожарникарите да пријдат, а останатиот опожарен дел се гаси со Ер тракторите на Дирекцијата за заштита и спасување којшто користат вода со посебна пена со поголем ефект.

-Двата ер трактори на ДЗС веќе се активни. Исфрлија по неколку тури вода. Ќе продолжат да дејствуваат се додека пожарот целосно не го изгаснат. Пожарот меѓу другото се движи и кон грчка територија и според сегашните информации на едно место веќе е префрлен на грчка територија, информира Ангелов.

Директорот на ЦУК соопшти дека од тие причини преку системот 112 уште пред да се префрли пожарот на грчка територија тамошните служби се известени за да се подготват.