👁️  30.032

Со цел да привлече квалификувани странски работници, Германија го поедноставува својот имиграциски систем.

Како резултат на зголемениот недостиг на работна сила, земјата е „во потрага по луѓе кои сакаат да дојдат во Германија за да ги донесат своите вештини, експертиза и страсти“, велат надлежните.

Плановите за нов визен систем заснован на поени би можеле да го олеснат преселувањето на квалификуваните работници во земјата.

Но, за кои професии конкретно станува збор?

Германија ги таргетира и академските и стручните вештини. На самитот за квалификувана работна сила овој месец, германската влада нагласи дека академската и стручната обука се од еднаква важност.

Апелирајќи конкретно до вешти занаетчии, електроинженери, ИТ специјалисти, негуватели, медицински сестри, угостителски и угостителски професионалци, со еден збор „Добредојдени се луѓе од целиот свет“.

Други побарувани професии наведени на владината веб-страница вклучуваат лекари и научници. Претходно беше забележан недостиг од металуршки работници и градежници.

Германија сака да ги отстрани бирократските пречки за квалификуваните работници – мигранти

Во ноември 2021 година, Германија ги објави плановите за првпат да дозволи двојно државјанство за државјани кои не се членки на ЕУ. Претходно, тоа беше дозволено само под многу специфични околности.

Исто така, вети дека ќе го поедностави процесот на аплицирање и навести дека ќе го намали времето кое е потребно за некој кој живее во Германија да аплицира за државјанство.Овој потег е дел од планот на Германија за модернизација на законите за имиграција и отстранување на бирократските пречки за да се обезбеди полесен пристап до германскиот пазар на труд.

Отстранувањето на бирократијата не е единствената привлечност на Германија. Добрите работни услови во земјата, високите плати, можностите за обука, високиот квалитет на живот, достапното образование и демократското лидерство се дел од причините за кои може да се размислува за преселба таму.

Апликациите за државјанство исто така би можеле брзо да се следат како дел од стратегијата за задржување на работниците мигранти.

Иако сè уште не е потврдено, некои извештаи сугерираат дека квалификуваните мигранти наскоро може да добијат германско државјанство за само три години, доколку завршат курс за интеграција или покажат јазични вештини на ниво Б1 (понизок среден). Ова се споредува со сегашните пет години, или осум без курс за интеграција.

Со поедноставување на признавањето на професионалните квалификации и олеснување на процесите за виза и државјанство, земјата се надева дека ќе привлече и задржи силна странска работна сила.

Исто така доколку сакате да добиете работен договор, Виза или да сменете работно место во Германија и да ги избегнете административните проблеми нај едноставно е да се обратите во најголемата агенција КОНТЕКСТ на следниот Е- маил: vrabotuvanje@kontext.mk, studenten@kontext.mk

Или на следниот телефонски број: +38923223 579, МОБ. 078 274 420

За останатите програми како студентска работа и работа во останатите европски држави погледнете –ТУКА.