👁️  12

Клиентите на Банката на Ирска можеа во вторник и до среда наутро да ги подигнат парите што ги немаа поради компјутерска грешка што ги стопираше и многу од онлајн услугите на банката. Прекинот им овозможи на некои клиенти да префрлаат и повлекуваат средства „над нивните нормални граници“, соопшти Банката на Ирска, пренесува АП.

Клиентите можеа да подигнат до 500 евра секој пат со нивната картичка на Банката на Ирска, потврдија од банката за агенцијата Асошиетед прес.

Својата среќа од работата во Банката на Ирска би можеле да ја пренесат на други луѓе и потоа да подигнат до 1.000 евра, објави банката. Како што веста се рашири на социјалните мрежи, се појавија слики и видеа од луѓе кои чекаат на ред пред банкоматите со надеж дека ќе добијат „бесплатни пари“.

Фрустрираните клиенти пријавиле во Соушл Рајтс дека не можат да примаат нарачки или да гледаат плаќања. Некои имаа потешкотии да купуваат без да можат да го проверат салдото на нивните сметки, додека други признаа дека првпат ги погодува технички проблем во банката, укажувајќи на јунскиот проблем кој има сличен ефект врз нас. Банката на Ирска објави дека нејзините онлајн услуги се резервни и работат во средината, но дека банкарската апликација може да биде бавна бидејќи банката продолжува да ја следи обработката на плаќањата.

„Искрено се извинуваме за нарушувањето предизвикано од овој прекин – знам дека паднавме далеку под стандардот што нашите клиенти го очекуваат од нас“, соопшти банката.