👁️  194

Богородичниот пост трае 14 дена – се практикува физички и духовно, а еве што е најважно!

На 14 август започна Богородичниот пост, кој е посветен на Богородица, а припаѓа на еден од четирите големи пости кои православните верници ги практикуваат во текот на годината.

Започнува на празникот на Светите маченици Макавеи, а завршува на празникот Успение на Пресвета Богородица, односно на 28 август. Се причестуваат верниците кои постеле до овој празник, а уште од античко време се верувало дека на овој ден треба да се причестуваат мајките и децата. Исто така, овој пост особено го почитувале жените уште од нашите предци.

Последната недела од Богородичниот пост започнува на 22 август.

Богородичниот пост трае 14 дена, но е еден од најстрогите пости.

Последните 7 дена се препорачува постење на вода.

Духовниот пост е поважен од физичкиот и подразбира дека треба да се ослободите од негативните и лошите мисли, лошите дела, односно да ја прочистите душата и наместо негативност, да разбудите светлина и внатрешен мир во неа.

Свети Јован Златоуст велеше: „Вие велите дека постете, убедете ме во тоа во вашите дела. А кои се тие дела? Ако видите сиромав, дајте му милостина, ако ги сретнете своите непријатели, помирете се со нив. Рацете ваши нека постат, воздржувајќи се од секаква алчност и кражба. Каква корист ни е ако не јадеме месо и риба, туку ги каснуваме и ги проголтуваме ближните“.

Во постот телото се чисти со храна, а со позитивни мисли, молитва, заедништво и добри дела го чистиме срцето и покажуваме дека ЉУБОВТА ни е најважна.