👁️  12

Во пиперката од Македонија откриени се остатоци од пестицидот форметанат. Ризикот е сериозен, јавуваат хрватските медиуми. Присуството на забранетиот токсичен пестицид вчера веднаш е пријавено во европскиот систем за брзо алармирање во трговијата со храна, пренесува сајтот Даница.

-Забранетиот токсичен пестицид форметанат е откриен во зеленчук увезен од Македонија во Хрватска, објави европскиот систем за брзо предупредување во трговијата со храна.

„Во пиперките од Македонија откриени се остатоци од пестицидот форматенат. Ризикот е сериозен“, се вели во соопштението.

Пестицидот е откриен со анализа на примероци од пиперки на хрватскиот пазар, а тоа значи дека пратката не била вратена од граница.

Пестицидот форметанат е исклучително ефикасен инсектицид што се користи во производството на овошје и зеленчук. Многу земји сè уште го користат, но во Европската Унија е забранет поради сомневање дека може да влијае на здравјето на луѓето.

Форметанатот е акутно токсичен ако се проголта орално, умерено токсичен ако се вдишува и има ниска акутна токсичност ако се нанесува на кожата.

Бројни научни студии докажаа дека форматенатот може да биде токсичен преку инхибиција на холинестеразата. Активноста на холинестеразата е примарно одредена кај заболувања на црниот дроб, сомнително труење со пестициди и атипична форма на ензимот.

Клиничките знаци по акутна и хронична изложеност на форматанат кај стаорци беа намалена телесна тежина, а кај кучињата прекумерна саливација, отежнато дишење, отежнато дишење, повраќање, кашлање и абнормална тишина.

Пестицидот форматенат е потенцијално невротоксичен токму поради неговата способност да ја инхибира холинестеразата. (МИА)