👁️  264

Доколку сте расположени за лесен летен оброк, ви препорачуваме полнети печурки со зеленчук.

СОСТОЈКИ:

600 гр поголеми печурки

главица кромидморков, тиквичкицрвена и жолта пиперка

два домати

маслиново масло

половина чаша пармезан сирење

половина шолја рендана гаудасол, бибер, зачини

ПОДГОТОВКА:

Печурките измијте ги, исушете ги, извадете ги дршките, па ситно исечкајте ги. Морковите, тиквичките, пиперките и доматите исечкајте ги на ситни коцки. Во тава на малку масло на кратко пропржете ситно сечканиот кромид и стебленцата од печурките, па додадете го преостанатиот зеленчук.

Динстајте десет минути, додека зеленчукот не омекне, а вишокот течност не испари. Потоа додадете сол, бибер и пармезан, па тргнете го од оган.

Наполнете ги печурките со подготвената смеса, ставете ги на плех обложен со хартија за печење, посипете со рендана гауда и печете во рерна на 200 степени околу 15-20 минути.