👁️  4632

Во Виетнам, Нгујен Џуан Куј ја претворил својата болничка соба во соба за авантури. Собата била опремена со светла и микс маса за диџеи. Носел и проститутки и дрога во болницата и организирал забави за пациентите и вработените. Заедно со соучесник биле осудени на смрт, бидејќи управувале со мрежа за продажба на лекови од психијатриска болница.

На 31 август, судот во Ханој пресудил дека 39-годишниот Нгуен Кјуан Куј ќе биде погубен за кривични дела поврзани со купување, продажба, организација, употреба и поседување нелегални дроги. На смрт е осуден и неговиот соучесник Нгујен Ван Нгоц, кој беше осуден по две точки од обвинението за трговија со дрога. Од болницата продавале мдма, кетамин и метамфетамин.

Куј, кој влегол во централната психијатриска болница во Ханој во 2018 година, се инфилтрирал во персоналот и имал одврзани раце во болницата.

Администраторите на болницата му дозволиле да ја претвори просторијата за лекување во мини-клуб. Кога полицијата упаднала во болницата, открила дека просторијата била поставена за забави: била звучно изолирана, осветлена, имала пултови за мешање диџеи и големи звучници.

Сексуалните работници повремено биле носени на забави, каде имало многу лекови, на кои присуствувале пациенти и персонал.

Сето тоа успешно го организирал откако го поткупил поранешниот шеф на болничкиот одделКуи, исто така, ја продавал дрогата на зависници кои закрепнувале во болницата, кои потоа ја продавале на луѓе надвор од болницата. Извештаите наведуваат дека Куи можел да ги прошверцува лековите во болницата откако го поткупил До Ти Луу, поранешен шеф на одделението во болницата, со месечна исплата од 10 милиони VND (428,02 евра). Иако Луу негираше вмешаност, таа била осудена на три години затвор за злоупотреба на службената положба.

Директорот на болницата Вуонг Ван Тин бил отпуштен од функцијата по скандалот. Други две медицински сестри и еден болнички техничар биле осудени на затворски казни.

Се вели дека Куј имал историја на ментална болест, но судот утврдил дека тоа не е причина за постапките и пресудил дека тој ќе мора да одговара за своите постапки.