👁️  12

Висцералните масти се вид на маснотија која се наоѓа длабоко во абдоминалниот ѕид и ги опкружува нашите органи.

Според Клиниката во Кливленд, некои нивоа на висцерални масти се здрави и помагаат во заштитата на нашите органи. Сепак, премногу висцерални масти може да биде исклучително опасно за нашето здравје.

Лекарите нагласуваат дека висцералните маснотии понекогаш се нарекуваат „активни маснотии“ бидејќи играат активна улога во функционирањето на нашето тело. Премногу висцерални масти може да доведе до сериозни здравствени проблеми како што се дијабетес, срцеви заболувања и мозочен удар.

Генетските и еколошките фактори во голема мера влијаат на количината на висцерална маст што ја имаме. На пример, генетиката го одредува обликот на нашето тело и како тоа ги складира висцералните масти. Но, факторите на животната средина како исхраната и вежбањето исто така играат клучна улога.

Истражувањата покажаа дека лошата исхрана со висок внес на масна храна и јаглехидрати, неактивен начин на живот и стресот исто така го зголемуваат ризикот од развој на висцерални масти. Ова се сите навики кои предизвикуваат таложење сало на стомакот:

неправилна исхрана
недоволна количина на сон
јадење премногу брзо
прескокнување оброци
недоволна физичка активност
стрес
пушење
консумација на алкохол.