👁️  5157

Полициски службеници во координација со другите институции им помагаат на граѓаните во Скопје по големото невреме. Се извлекуваат заглавените возила од подвозниците кај хотелот Александар палас, кај Континентал и кај стоковна кужа Мост.

Интервенира и службата за итна медицинска помош. За МИА информираат дека добиле пријави за повредени граѓани, но оти засега не се евидентирани посериозно повреди.

А како изгледаше ВОДЕНАТА БОМБА која падна над Скопје погледнете од следниве фотографии:

Феноменот ДОЖДОВНА БОМБА е познат во метеоролошките кругови како „водена микро-експлозија“ и се случува ретко, а за да се случи мора да постојат соодветни услови. Воздухот под облакот од бурата се изладува, со што е погуст од воздухот околу него. Поладниот воздух започнува да се претвора во потопол воздух, а потоа се забрзува. Скршнува од земјата и го турка ветрот кој има сила слична како торнадото.