👁️  5

Грозоморно злосторство ги потресе Филипините кога новинарот Хуан Џумалон (57) беше застрелан за време на пренос во живо на интернет. Двапати бил застрелан од напаѓачот, кој влегол во домашното студио на радиодифузерот преправајќи се дека слуша.

Вооружениот напаѓач, откако влегол во студиото на новинарот, испукал два куршуми во него, а потоа му го грабнал златното ланче, пред да побегне со соучесник на мотор, но тој не бил снимен.

Започнала општа потера

Фердинанд Маркос, претседателот на Филипините, го осуди пукањето и рече дека и наредил на националната полиција да ги открие, уапси и гони убијците.

„Во нашата демократија нема да се толерираат напади врз новинари, а оние кои ја загрозуваат слободата на печатот ќе се соочат со целосните последици од нивните постапки“, изјавил тој.

Полицијата се обидува да утврди дали нападот е поврзан со работата на г-дин Џумалон. Тие ги проверуваат и безбедносните камери за да се обидат да го идентификуваат напаѓачот.

199. новинар убиен на Филипините

Тој беше четвртиот убиен новинар откако Маркос ја презеде функцијата минатата година и 199-ти откако беше обновена демократијата на Филипините во 1986 година.

Филипинската национална унија на новинари го опиша убиството како „дрско“.

„Нападот е повеќе за осуда бидејќи се случи во куќата на Џумалон, која служеше како радиостаница. Филипините, и покрај тоа што уживаат поголема слобода на печатот од другите делови на Азија, остануваат едно од најопасните места за работа на новинарите“, соопшти Унијата.

Според глобалниот индекс за неказнивост, таа е рангирана како осма најлоша земја кога станува збор за гонење на убијци на новинари.

Новинари жртви на криминал

Новинарите се жртви на моќни криминални кланови и се соочуваат со малтретирање од власта.

Во 2009 година, 32 новинари беа меѓу 58-те убиени во масовното пукање од моќен политички клан. Тоа беше најкрвавиот поединечен напад врз новинари во поновата историја на Филипини.

Помина една деценија пред да бидат кривично гонети некои од инволвираните, а според Лен Оле, лидерот на синдикатот на новинарите, повеќе од 80 осомничени сè уште се во бегство.