👁️  40

Апелациониот суд во Белград, денеска по седницата на советот донесе решение со кое на обвинетиот Зоран Марјановиќ, осомничен за убиството на пејачката Јелена Марјановиќ, му е укинат притвор и е утврдено дека тој треба веднаш да се ослободи. Притворот и првостепената пресуда се укинати од повеќе причини.

Зоран Марјановиќ пред една година и два месеци со првостепена пресуда беше осуден на 40 години затвор за тешкото убиство на неговата сопруга, пејачката Јелена Марјановиќ, во канал на насип во населбата Црвенка.

Како причина за укинување на притворот, по денешната седница во решението на Апелација се наведува дека фактите и околностите поради кои е приведен го изгубиле интензитетот и значењето.

„Апелациониот суд имајќи предвид дека критичниот настан се случил на 02.04.2016 година, односно пред повеќе од седум години и дека во врска со критичниот настан обвинетиот е лишен од слобода дури на 15.09.2017 година. и дека бил во притвор до 12.07.2018 година кога му бил укинат, а потоа дека му е одредена мерка притвор по објавување на правосилна пресуда во која е прогласен за виновен за кривичното дело тешко убиство и осуден на 40 години. во затворот, дека и покрај значителниот интерес за овој кривично-правен настан, кој неспорно беше покриен од голем број печатени и електронски медиуми и за кој беше информирана јавноста, фактите и околностите поврзани со начинот на извршување на кривичното дело и сериозноста на нејзините последици го изгубија својот интензитет и значење што во оваа фаза од постапката би предизвикале вознемиреност во јавноста, што може да го загрози непреченото и правично водење на оваа кривична постапка“ – се вели во соопштението на судот.

Имајќи го предвид наведеното, Апелациониот суд утврди дека е оправдан предлогот на бранителите на обвинетиот за укинување на притворот и итно ослободување.