👁️  5

Опозицискиот руски политичар Алексеј Навални, кој се наоѓа во руски затвор во Сибир, поднесе тужба до Врховниот суд на Руската Федерација барајќи укинување на затворската одредба која им забранува на осудените во комуникација да користат „зборови и изрази прифатени во криминална средина“.

Како што е објавено на социјалните мрежи на Навални, тој бил укорен од затворскиот персонал затоа што ги употребил зборовите „кров“ и „колиба“. Кога се обратил до администрацијата, тие му објасниле дека тие зборови се вклучени во „збирка жаргонски зборови и изрази што ги користат криминалните елементи“.

Списокот на такви забранети зборови, за чија употреба се заканува казна, оваа затворска колонија ја добила во 1983 година од Министерството за внатрешни работи на СССР и оттогаш е тајна, пишува Медуза.

Навални веќе поднел жалба до окружниот суд и по одбивањето подготвил жалба до Врховниот суд. Состанокот е закажан за 23 август во 14 часот.

Алексеј Навални е еден од најголемите критичари на Кремљ и на рускиот претседател Владимир Путин. Тој е осуден на девет години затвор за измама и непочитување на судот, а од 2021 година е во казнена колонија во Сибир. Во моментов му се суди за екстремизам, а обвинителството бара 20-годишна затворска казна.