👁️  509

Повеќе од 1.300 луѓе се приведени во Русија на антивоените протести кои се одржаа низ целата земја по најавата на претседателот Владимир Путин за делумна воена мобилизација.

Демонстрациите беа одржани во 38 градови на 21 септември, според ОВД-Инфо, по најавата на Путин истиот ден. Повеќето од притворите се случија во двата најголеми града во Русија, со најмалку 530 регистрирани во Москва и повеќе од 470 во Санкт Петербург.

Други беа приведени во големите градови, вклучувајќи ги Чељабинск, Екатеринбург, Краснојарск, Уфа, Краснодар и Иркутск. На протестот во Москва имаше многу жени кои извикуваа „Живот на нашите деца! и “Не за војна!”.

Видеата објавени на социјалните мрежи покажаа дека неколку стотици луѓе учествувале на протестот во Москва, каде што луѓето формирале синџир со стегање со рацете.