👁️  26

Овошјето многу луѓе го поврзуваат со здрава опција за ужина или десерт. Навистина, овошјето е богато со витамини, влакна и антиоксиданси, но треба да се разбере дека не сите овошја имаат ист ефект врз нивото на шеќер во крвта.

Levels Health состави листа на овошја што можете да ги јадете за да го одржите нивото на гликоза стабилно, како и овошја што треба да ги ограничите или избегнувате доколку имате проблем со шеќерот.

Најдоброто овошје за регулирање на шеќерот во крвта

Малини: Малините содржат само 2,7 грама шеќер во половина чаша, заедно со четири грама влакна. Тие имаат низок гликемиски индекс (ГИ) од 32 и се покажало дека се корисни во намалувањето на скоковите на гликоза после оброк и подобрување на чувствителноста на инсулин.

Портокал: Содржи умерено количество шеќер (12 грама во еден среден портокал) и 2,8 грама влакна. Портокалите исто така содржат флавоноиди кои го поддржуваат метаболизмот на гликозата и липидите и го намалуваат воспалението.

Јаболка: Иако јаболката содржат повеќе шеќер (19 грама по средно јаболко), нивните влакна (4,4 грама) помагаат во балансирање на влијанието врз шеќерот во крвта. Кожата на јаболкото содржи и корисни полифеноли.

Киви: Овој избор на овошје е релативно низок со шеќер (6,7 грама во едно киви) и 2,3 грама влакна. Кивито е исто така богато со антиоксиданси како што се витамините Ц и Е.

Кокос: Незасладените кокосови снегулки имаат многу малку шеќер, но содржат 4,6 грама влакна. Кокосот содржи и минерали како што се манган и селен кои го поддржуваат метаболизмот на гликозата.

Најлошото овошје за регулирање на шеќерот во крвта

Банани: Средна банана содржи 14,4 грама шеќер и 3,1 грама влакна. Како што созреваат бананите, нивниот шеќер се зголемува, а ГИ може да достигне 57, што ги прави плод што може да предизвика побрзо зголемување на гликозата.

Грозје: Грозјето содржи 23,4 грама шеќер по чаша со само 1,4 грама влакна. Има умерен ГИ од 54, што значи дека може доста да го зголеми шеќерот во крвта.

Манго: Една шолја манго содржи дури 22,6 грама шеќер и 2,6 грама влакна. Има ГИ 51 и треба да се консумира со претпазливост.

Ананас: Една чаша ананас содржи 16,3 грама шеќер и 2,3 грама влакна. Неговиот ГИ е 59, што го прави овошје со висок ГИ.