👁️  5

Покрај превентивните прегледи, во летните месеци жените најчесто посетуваат гинеколог поради урогенитални инфекции.

Д-р Александра Костиќ, гинеколог во Здравствениот дом „Д-р Симо Милошевиќ“ во Белград, Србија, објаснува што е најголема закана за женското здравје во лето и како да се постапи.

„Жените поминуваат повеќе време на плажа, пливаат, понекогаш и во нехигиенски води. Долгото останување во ладна вода, носењето влажни костими за капење, седењето на влажна крпа, носењето несоодветна облека се исто така фактори на ризик за развој на инфекции, забележува д-р Костиќ.

Најчести инфекции кои демнат во лето се кандида, ешерихија коли и други цревни бактерии. Тоа се всушност бактерии и габи кои вообичаено се наоѓаат во урогениталниот тракт на жената, но во многу мал број, забележува д-р Костиќ. Сè додека има многу лактобацили, добрите бактерии, тие штитат од сите инфекции. Меѓутоа, ако нивниот број се намали, тогаш тие габи и бактерии се размножуваат во поголем број и создаваат проблем.

„Она што го советуваме во текот на летните месеци е превентивна употреба на пробиотици, тоа се таканаречени женски пробиотици кои може да се пијат, може да се применуваат локално и секако да се води сметка за хигиената, да се носи удобна памучна облека и треба да се избегнува синтетичка долна облека, танга, да се менува костимот за капење веднаш по излегувањето од вода“, советува д-р Костиќ.

Поголемиот дел од пациентките на кои им е потребна помош обично наведуваат дека или биле на одмор и се заразиле или пливале во некој од базените. Симптомите вклучуваат проблеми во форма на зголемено лачење, чешање, непријатен мирис, проблеми со мокрење или често и болно мокрење.

„Меѓутоа, ако превенцијата не успее или има пад на имунитетот, а се појави инфекција, тогаш обично ги тестираме овие пациенти со инструкции да направат одредени брисеви и потоа да добијат терапија врз основа на резултатите“, вели д-р Костиќ.

Доколку постои сомневање за сериозна полово пренослива болест или пациентите кажат дека имале ризично сексуално однесување, примерокот од крвта секогаш се тестира за СИДА, сифилис, генитален херпес и сл.