👁️  5

Милан Радоичиќ е пуштен од притвор.

Судијата за претходна постапка на Вишиот суд во Белград, откога го сослуша обвинетиот М. Р. за причините за определување притвор, го одби предлогот на Вишото јавно обвинителство во Белград да определи притвор од правни причини пропишани со член 211 став 1 точка 1 од Законот за кривичната постапка, односно поради опасност од бегство, соопштија од Вишиот суд во Белград.

Воедно, како што се наведува, на обвинетиот М. Р. одредена му е мерка забрана за напуштање на местото на живеење со која му е забрането да ја напушти територијата на Р. Србија без одобрение на судот и му е забрането да оди на територијата на Косово и му е наредено да се јави во надлежна полициска станица на 1 и 15 секој месец.

„Исто така, од обвинетиот М. Р. привремено му е одземена патната исправа, поточно пасошот на Република Србија, а пријавениот бил предупреден дека може да биде приведен доколку ги прекрши забраните и обврските. Обвинетиот М. Р. се товари за сторено кривично дело неовластено изработување, држење, носење и тргување со оружје и распрскувачки материи. Против наведеното решение, дозволена е жалба до кривичниот совет на Вишиот суд во Белград во рок од три дена од приемот на решението“, се заклучува во соопштението доставено до медиумите.