👁️  901

Украинскиот официјален претставник вчера ги отфрли тврдењата на Дмитриј Медведев дека Украина сака да ја заврши војната на нејзина територија со поделба на земјата на два дела, како што тоа некогаш го правеше Кореја.

Медведев, поранешниот претседател на Русија и актуелен заменик-претседател на Советот за безбедност, на својот канал Телеграм напиша дека Киев се чини дека го разгледува наводниот предлог на западните сојузници за поделба на Украина „според корејското сценарио“.

Медведев рече дека според таков план Украина ќе функционира по моделот на Јужна Кореја, додека Донбас и другите окупирани територии ќе станат дел од Русија.

Сепак, Медведев исто така го опиша „корејското сценарио“ како „само желби“ и рече дека тоа нема да биде можно бидејќи Русија „е земја со целосен суверенитет и го има најстрашното оружје“.

Олексеј Данилов, секретар на Советот за национална безбедност и одбрана на Украина, рече дека тврдењата на Медведев се лажни.

„Украина не е Кореја. Нема да има 38-ма паралела, ниту други паралели. Нема да има туѓи приказни и сценарија наметнати однадвор“, напиша Данилов на Твитер, мислејќи на 38-та паралела, географската ширина што грубо ја формира границата меѓу Северна и Јужна Кореја.

„Рускиот воен брод одреди во која насока ќе се движи. Нема промена на хоризонтот. Украинските одбранбени сили функционираат“ – додаде тој.