👁️  12

Американскиот амбасадор во Србија, Кристофер Хил во интервју за Гласот на Америка изјави дека САД би сакале бриселскиот дијалог да продолжи многу побрзо и да види договор заснован на формирање на Заедницата на српски општини. Тој зборуваше и за санкциите против Александар Вулин и ја коментираше неодамнешната изјава на министерот Милош Вучевиќ упатена до Црна Гора и Северна Македонија.

Хил додаде дека САД го признава Косово и би сакале да се приклучи кон меѓународните организации, бидејќи тоа е најдобро за Приштина, но и за стабилноста на регионот. Хил за Глас Америка ја коментираше веста на руски медиуми и српски што ја пренесоа дека Вучиќ на состанокот во Атина ги отстранил санкциите против Русија од завршната декларација.