👁️  12

Ќерката на шпанската кралица Летиција и кралот Филип, 17-годишната принцеза Леонора успешно го заврши првиот дел од својата тригодишна воена обука, а во светот беа испратени фотографии од младата принцеза во воена униформа со пушка во рацете. Целата обука ќе трае три години на воената академија во Сарагоса.

Како што пишуваат шпанските медиуми, принцезата Леонора во овој основен дел од воената обука ги совладала вежбите за гаѓање, топографските обиколки и другите основни воени активности. Како што наведува кралската куќа, „во оваа фаза на основната воена обука започнуваат индивидуални борбени инструкции, се стекнуваат воена обука, морал и знаење за оружје и опрема“. Веста за нејзиниот тренинг беше проследена со фотографии на кои може да се види младата принцеза во полна воена опрема со пушка во рацете како вежба на суво, но и на вода. Во вторникот, пак, беше објавено дека Леонора заедно со уште 560 новаци добила офицерска сабја, а за самата церемонија се вели дека е „значајна бидејќи е прва на која учествувале неодамна примени студенти“ и дека „го симболизира нивното добивање статус на витез или дама кадет“.

Принцезата Леонора пристигна на воена обука во средината на август во придружба на семејството – кралот Филип, кралицата Летиција и сестрата Инфанта Софија, а по тој повод зборуваше за шпанскиот магазин HOLA! и изјави дека е „малку исплашена“ на што нејзиниот татко додал дека е „логично“ бидејќи „треба да си малку исплашена“. Поконкретно, астуриската принцеза го допре ова ново поглавје во нејзиниот живот во јули на доделувањето на наградите на фондацијата Жирона кога рече: „Само што завршив средно училиште и ќе започнам нова фаза од животот со период на воена обука. И, покрај мојата должност, среќна сум затоа што знам колку Шпанците ги ценат нашите вооружени сили“. Таа го продолжи својот говор нагласувајќи ја важноста на ова поглавје и изразувајќи ја својата желба да „научи и да го даде најдоброто од својот дух за да ги зајакне вредностите што ги развила“ што се однесува на почитта кон другите, напорната работа, извонредноста, стремежот на знаење, дисциплина и упорност „но и способност да се согледа реалноста и ентузијастички живот“ типични за нејзината возраст.