👁️  19

Тајландскиот крал Маха Ваџиралонгкорн денеска му ја намали осумгодишната затворска казна на поранешниот премиер Таксин Шинаватра на една година.

Шинаватра се врати во Тајланд минатата недела, „прифаќајќи го своето злосторство и покажа каење“, се наведува во соопштението објавено во кралскиот весник.

Поранешниот премиер се врати на Тајланд од егзил по 17 години и веднаш беше префрлен во затвор за да одлежи осумгодишна затворска казна за злоупотреба на службената положба и судир на интереси за време на неговото владеење. Шинаватра набрзо беше префрлен во болница поради лошата здравствена состојба.  (МИА)