👁️  12

Нутриционист советува која храна треба да ја додадете во вашата количка за да спречите проблеми со очите.Можеби сте слушнале за популарната ТВ серија „Портокаловата е новата црна“,но експертите веруваат дека „портокаловата е новата зелена“, барем кога станува збор за ефектите на одредени видови храна врз нашите очи.

Храната со портокалова, розова и црвена нијанса е на врвот на листата што треба да ја јадете за да ги заштитите очите.

– Добрата исхрана му помага на целото наше тело да функционира во најдобар ред.Здравјето на очите и видот се важен дел од нашето општо здравје,кое често не е приоритет за луѓето – вели нутриционистот Дејл Пинок.

Тој препорачува овие три групи на храна да ги вклучите во вашето неделно мени.

Лосос

Путерниот, богат вкус на лососот нуди многу повеќе од само протеини. Оваа риба е преполна со омега-3 масни киселини и астаксантин што може да помогне да се намали ризикот од некои проблеми со очите, како што се макуларна дегенерација (AMD) поврзана со возраста, глауком, синдром на суво око и катаракта, вели нутриционистот Дејл Пинок.

– Со оглед на тоа што лососот буквално изобилува со омега 3 масни киселини и астаксантин, тој е совршен протеин кој добро делува на нашите очи. Ако навистина не го сакате лососот, други одлични извори на астаксантин се пастрмката, додека омега-3 се наоѓаат и во скушата, сардините, оревите и чиа семето – вели Пинок.2.

Зеленчук со портокалова боја

И портокаловите пиперки и слатките компири го добиваат својот портокалов пигмент од антиоксиданс фитохемикалија наречена бета каротин. Вашето тело го претвора бета каротинот во витамин А, кој е неопходен за одржување на здрав вид.

– Покрај тоа, тој е поврзан со помал ризик од AMD, катаракта и дијабетична ретинопатија – вели Пинок.

Домат

Оваа сочна храна е преполна со уште еден пигмент богат со антиоксиданси наречен ликопен.Доматот,исто така,се покажа дека помага да се намали ризикот од развој на катаракта или AMD.

– Сите ги знаеме придобивките од исхраната за нашата општа благосостојба,но многумина од нас не го сфаќаат позитивното влијание што може да го има врз здравјето на нашите очи и долгорочниот добар вид – вели оптометристот Пол Керол.