👁️  12

Во 2022 година, САД одбиле 19,91 отсто од барањата за визи од вкупниот број поднесени од граѓаните на Босна и Херцеговина.

Според официјалните податоци од Министерството за надворешни работи на САД, станува збор за т.н до приспособената стапка на одбивање за „визи Б“. Прилагодената стапка на одбивање се однесува на процентот на одбиени барања во однос на вкупниот број на барања за виза поднесени од одредена земја.

Од земјите во нашиот регион, Србија има стапка од 19,45 отсто одбиени барања, Црна Гора 34,03 отсто, Косово 17,93 отсто, а Северна Македонија 26,29 отсто.

На државјаните на БиХ се уште им се потребни визи за да патуваат „преку барата“ и засега нема официјална информација дека властите во БиХ иницирале процеси насочени кон олеснување на патувањето за нивните граѓани.

Аплицирањето за американска виза е сложено и неопходни се многу документи, проверки, пополнување апликации и зборување во амбасадата, а понекогаш и среќа.

При обработката на барањето за виза, американските власти секогаш бараат доказ, преку неколку критериуми, дека планирате да се вратите во вашата земја, се разбира доколку не сте аплицирале да одите во САД за да продолжите да живеете и работите во таа држава.

Доколку добиете американска виза како државјанин на БиХ, покрај одењето во САД, можете да патувате во 17 други земји (Мексико, Белизе, Костарика, Ел Салвадор, Гватемала, Хондурас, Никарагва, Антигва и Барбуда, Бермуди, Девствени Острови, Куба, Доминиканска Република, Јамајка, Аргентина, Оман, Саудиска Арабија, Сао Томе и Принципе).

Сепак, многу држави се приклучија на американската програма која дозволува патување во таа земја до 90 дена без потреба од виза.

Така, на пример, Министерството за надворешни работи на Северна Македонија неодамна соопшти дека го започнало процесот за овозможување на граѓаните на Северна Македонија да ги посетат Соединетите Американски Држави до 90 дена без виза.

Македонските власти сакаат Северна Македонија да се приклучи на Програмата на САД за таков режим на патување (Visa Waiver Program), која предвидува, наместо визи, патниците во САД да ги исполнуваат условите и да добијат електронско овластување (ESTA) пред да патуваат.

Процесот на овозможување на безвизна посета за туризам или бизнис на САД до 90 дена е долг и сложен, но треба да се започне.

А нашите први соседи, Хрватите, од крајот на 2021 година можат да патуваат во Америка без виза до 90 дена откако ќе ги исполнат сите критериуми поставени пред нив од американските власти. Луѓето со хрватски пасош денес можат да патуваат во САД со обврска да аплицираат до Електронскиот систем за овластување за патување (ESTA) пред патувањето.