👁️  187

Алеида Гевара, најстарата ќерка на познатиот револуционер Ернесто Че Гевара, ги нарече европските политичари кои воведуваат санкции против Русија „некои од најглупавите луѓе“. Коментирајќи го конфликтот во Украина, таа рече дека Русија само ги брани своите граници.

„Искрено ви велам, ова се најглупавите луѓе што сум ги видел во животот“, изјави Гевара за Спутник.

Таа истакна дека Русија повеќе не е Советски Сојуз и дека европските земји мора да одржуваат пријателски и партнерски односи со Русија, но наместо тоа тие се „толку груби, толку глупави што бараат непријатели“.