👁️  12

Пензионери од Кавадарци и денеска преку мирен протест, јавно побараа линеарно зголемување на пензиите, најмалата пензија да не е под 20 000 денари. Пензионерите на протестот на плоштадот во центарот на градот, јавно апелираа до сите парламентарци и до Сојузот на пензионери, да се заложат за ова.

– Бараме подобар живот. Бараме покачување на пензиите. Во Кавадарци има 6.070 пензионери, 3.000 а можеби и повеќе земаат пензија до 15.000 денари. Како да егзистираме со тие примања. Поради тоа, бараме линеарно покачување на пензиите во септември. Зошто скоро во сите општински здруженија работат пензионери со високи пензии, па плус земаат. И ние со ниски пензии знаеме, можеме и сакаме да работиме во здруженијата на пензионери, со тоа да придонесеме за подобар живот на пензионерите, повторија дел од присутните пензионери на мирниот протест.