👁️  5

Кога ќе се вратите од самопослуга и сте купиле грозје, може да биде примамливо да го прескокнете миењето и веднаш да почнете да јадете, но важно е да одвоите време правилно да го исчистите секој дел од грозјето пред да го јадете.

Кога да се мие грозјето?

Процесот на миење додава вишок влага, што може да предизвика грозјето да се расипе побрзо отколку што вообичаено. Иако изгледа практично да го измиете целото грозје веднаш штом ќе се вратите дома од самопослуга, навистина треба да ги исчистите само оние што планирате да ги јадете веднаш или во блиска иднина. За подолг рок на траење, чувајте го неизмиеното грозје во пластична кеса во фрижидер додека не одлучите да го јадете.

Миењето на грозјето не е комплицирано, но има одредени чекори што треба да ги следите за да бидете сигурни дека вашето грозје е што е можно почисто. Со чисти раце измијте го грозјето од садот во цедалка со соодветна големина. Вклучете ја славината и оставете ладната вода да тече над грозјето. Користете ги рацете за да го поместите грозјето така што секоја страна е исчистена. Посипете малку сода бикарбона и/или сол врз грозјето во цедалката и нежно исчистете го со рацете. Овој лесен пилинг ќе ги отстрани нечистотиите, пишува Real Simple.

По темелно плакнење, исушете го грозјето во цедалка со чиста кујна или хартиена крпа. Сега е подготвено!