👁️  383

Растението има неколку имиња на Хаваи, официјално се вика Хала. Необичното дрво расте до 10 метри во височина и има светло- сиво прстенесто стебло. Се работи за обошје кое е толку специфично, што изгледа како некој минерал ископан од земјата.

Може да се јаде свеж или варен и е една од главните намирници во Микронезија.Влакнестата природа на ова овошје служи и како природен забен конец. Листовите на дрвото се користат како зачин и имаат посебни лековити својства. Листовите се долги синкаво-сиви и широки до 3 m, широки 5-10 cm. Машки и женски цветови растат на посебни растенија.

Во Шри Ланка често се користи во готвењето, а Полинезијците го користат и за правење корпи, покриви и здолништа.

Не поднесува температури под 15 степени, затоа не е погоден за нашата клима, иако може да се нарачаат семки.