👁️  12

Фудбалските федерации на Италија (ФИЦГ) и на Турција (ТФФ) побараа спојување на поединечните кандидатури во една заедничка за организација на ЕУРО2023, објави денеска на својот сајт УЕФА.

„УЕФА сега ќе соработува со ФИЦГ и ТФФ со цел да се обезбеди документацијата која ќе ја поднесат за нивната заедничка кандидатура да биде во согласност за барањата за натпреварување во процесот за избор на домаќин, соопшти Европската куќа на фудбалот.

Англија, Република Ирска, Велс, Шкотска и Северна Ирска, исто така, поднесоа заедничка кандидатура за организација на ЕУРО2028.

Следното Европското првенство во фудбал ќе се одржи во 2024 година во Германија. (МИА)