👁️  12

Се намалува половата разлика во количината на консумиран алкохол, а во пораст се болестите и компликациите кои се последица на дејството на алкохолот кај жените – од нарушувања на метаболизмот и имунолошкиот систем до рак на дојка.

Новото истражување покажува дека иако мажите сè уште имаат поголема веројатност да умрат од болести поврзани со алкохол, јазот се намалува, а жените креваат чаша исто толку често колку и мажите.

Жените најмногу пијат во триесеттите и четириесеттите години, а односот на популацијата е 49 наспроти 55 за жените.

„За разлика од тешките дроги, алкохолот се смета за помалку опасен порок кој може да го ублажи стресот. Тој е легален и лесно достапен за сите во општеството“, вели Друти Петел, специјалист по психијатрија за зависности на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мајами. Ефектот на алкохолот зависи од физичката структура

Дури и малите количини вино, пиво или коктели го загрозуваат здравјето. Минатата година, непрофитната Светска федерација за срце ја оспори широко распространетата идеја дека една чаша вино дневно е добро за здравјето. Тие истакнаа дека секое количество алкохол го зголемува ризикот од срцеви заболувања, мозочен удар и аневризма.

Дури и кога консумираат иста количина на алкохол како и мажите, жените се поподложни на неговите негативни ефекти. Експертите го оправдуваат тоа со фактот дека жените имаат повеќе масно ткиво и помалку вода од мажите со слична тежина, што резултира со поголема концентрација на алкохол во крвта. Жените исто така имаат помалку ензими кои го метаболизираат алкохолот. Се смета дека нивните хормонални флуктуации играат улога во тоа колку брзо се распаѓа алкохолот.

Според истражувањата, жените кои консумираат алкохол имаат повеќе здравствени проблеми од мажите. Исто така, жените кои пијат два пијалоци дневно или помалку имаат зголемен ризик од смрт.

Според истражувачите, според статистиката направена во 2018 година, нивниот број е драстично зголемен. Смртноста кај жените се зголемува годишно за 15 отсто, а кај мажите за 12,5 отсто.

„Овие податоци не се очекуваат, а покрај употребата на алкохол, се зголемува и употребата на опијати. Често тие се мешаат и предизвикуваат колапс и смрт“, вели Ибрахим Караи, коавтор на студијата задолжен за здравјето на населението. истражување, од Универзитетот Хофстра во Хемпстед, Њујорк.

Смртта од труење со алкохол доаѓа брзо, често поради ненадејна срцева слабост или инсуфициенција на црниот дроб и панкреасот.

Честото консумирање алкохол може да доведе до рак на дојка, а животниот ризик може да се зголеми до 9 проценти ако пиете само еден пијалок дневно. Ова е моментот кога имунолошкиот систем е нарушен, што може да ги зголеми инфекциите и да го отежне постоперативното закрепнување.

Проблемите со плодноста и раната менопауза се исто така поврзани со алкохолот. Жените кои прекумерно пијат ги изложуваат своите деца на ризик од физички, ментални и проблеми во однесувањето.

„Се проценува дека околу 29,5 милиони Американци имаат нарушување на употребата на алкохол. Но, жените кои имаат проблем бараат помош поретко од мажите. Годишно, седум отсто од мажите и четири отсто од жените се дијагностицирани со алкохолизам“, вели Друти Петел, специјалист по психијатрија за зависности на Медицинскиот факултет на Универзитетот во Мајами.

„Оние кои често се потпираат на алкохол за да се справат со стресот или кои редовно искусуваат симптоми на прекумерна потрошувачка, како што се летаргија или заматено размислување, треба да разговараат со својот лекар. Лекарот може да препорача посета на терапевт за да научат алтернативни техники за управување со стресот или лицето да се приклучи на група за поддршка“, истакна Петел.

Се препорачува и посета на психијатар кој може да препише лекови за намалување на желбата, како што се налтрексон, дисулфирам и акампросат. Сепак, како што е забележано во студијата на Караи, овие лекови – како и многу други – првенствено се проучувани кај мажи, па не е сигурно колку тие го подобруваат здравјето или смртноста на жените.

„Несоницата исчезна, заменета со длабок и квалитетен ноќен сон. Кожата ми е почиста, расположението ми е подобро и нема нагли промени во расположението, а концентрацијата за работа е одлична”, рекла жена која била зависна од алкохол.