👁️  1412

Постојат голем број руски и странски компании кои би сакале да се приклучат на проектот „Сахалин 2“, изјави рускиот претседател Владимир Путин. 

– Што се однесува до „Сахалин 2“, имаме доволно странски и руски правни субјекти кои сакаат да се вклучат во овој проект – рече шефот на државата на состанокот за социо-економскиот развој на Камчатка. 

– Како што наведе, „прашањето за распределбата на ресурсите во оваа област е поврзано со нашите обврски, вклучително и работата на операторите во оваа компанија, значителен дел оди во Јапонија, Јужна Кореја, но секако, за нас приоритет е домашните потрошувачи – рече Путин. 

Според неговите зборови, „сето тоа треба да се разработи што е можно поскоро, како и други можни извори… (вклучувајќи ја) регасификацијата“. 

Директорот на „Новатек“ Леонид Михељсон на денешната средба предложи да се испита можноста за снабдување со течен природен гас од проектот „Сахалин 2“ за гасификација на Камчатка, каде што компанијата ќе ја гради инфраструктурата за регасификација. 

Сахалин 2 

Тој е еден од најголемите светски проекти за екстракција на течен природен гас (LNG) со годишно производство од 12 милиони тони. Заедничкото вложување меѓу рускиот Гаспром, јапонскиот Мицуи и Мицубиши и Шел со седиште во Велика Британија и беше лансиран во 2009 година. Фабриката се наоѓа на рускиот остров Сахалин во Тихиот Океан, северно од Јапонија. Доставува ЛНГ главно на пазарите во Азија. 

Рускиот претседател Владимир Путин потпиша указ за посебни економски мерки во секторот гориво и енергија во врска со непријателските дејствија на странските земји. Уредбата пропишува промена на операторот на големиот проект за нафта и гас „Сахалин 2“. Правата и обврските на претходниот оператор, компанијата „Сахалин енерџи“ ќе бидат префрлени на новото правно лице. 

Имотот на „Сахалин енерџи“ ќе биде пренесен во сопственост на Русија, односно ќе биде предаден на користење на новиот оператор. 

Во „Сахалин енерџи“ руски „Гаспром“ поседува 50 + 1 отсто од акциите, англиско-холандската компанија „Шел“ 27,5, а двете јапонски компании „Мицуи“ и „Мицубиши“ 12,5, односно 10 отсто.  

На 28 февруари англо-холандската компанија „Шел“ објави дека се повлекува од проектот „Сахалин-2“, додека на 2 март американската компанија „Ексон Мобил“ објави дека го напушта проектот „Сахалин-1“. . Јапонија тогаш објави дека ќе остане во проектите за нафта и гас со Русија. 

На крајот на август јапонските компании Mitsui и Mitsubishi одлучија да се приклучат на проектот Сахалин-2 за течен природен гас . 

Како дел од проектот „Сахалин-2“, гасот се испумпува од три морски платформи и капацитетот е 9,6 милиони тони годишно.