👁️  7817

Германската економија со години не може да привлече доволно квалификувани работници, а овој проблем наскоро ќе стане поакутен со пензионирањето на бејби бумер генерацијата. Владата вчера претстави план со кој пошироко ги отвора вратите за работната сила од земјите надвор од Европската унија, јавува ДПА.

Според нацртот, странците повеќе нема да бидат ограничени само на професијата, па така, на пример, механичар ќе може да работи како магационер или полицаец како келнер.

При разгледување на апликацијата за работна виза, искуството ќе добие тежина, а преводот на квалификации на германски ќе изгуби важност за влез во Германија. Планот вклучува и иновативен систем за бодување за работници од трети земји, вклучувајќи ги и земјите од Западен Балкан.

Министрите се согласија за основните принципи, дека „критериумите можат да бидат квалификации, јазични вештини, работно искуство, семејни врски со Германија и возраст“.

Прашањето за бодување на небулозните категории на познавање на јазикот и семејните врски штотуку доаѓа на дневен ред на дискусија во трипартитната коалиција на канцеларот Олаф Шолц.

Очигледно, службите за странци поповолно ќе ја проценат способноста за интегрирање со претходните престои во Германија, работа кај германски работодавач, но и доколку кандидатот има роднини во Германија.

Нацртот сè уште не дефинира каков статус треба да имаат тие роднини, на пример, дали се вработени.

Полесната имиграција е дел од планираната реформа на законот за азил и миграција што министерката за внатрешни работи Ненси Фезер сака да ја иницира до крајот на годината.

Во петок, Бундестагот треба да гласа за таканаречената можност за право на престој, односно за отворање перспектива за престој за добро интегрираните странци кои подолго време живеат во Германија без безбеден статус.

Почнувајќи од 31 октомври 2022 година, секој што живеел во земјата најмалку пет години и не сторил кривично дело, треба да добие 18 месеци за да ги исполни условите за долготраен престој – тука се вклучени јазичните вештини и сопствените средства за егзистенција

Ако добивте термин за Виза следниот чекор е да ги контактирате КОНТЕКСТ тие посредуваат бесплатно и не наплаќаат никакви услуги за издавање на работен договор ниту пак земаат било каков процент од плата од своите кандидати.

CV може да испратите на Е-маил: vrabotuvanje@kontext.mk, или контактирај ги на: +38978274420!

За да ја земеме вашата апликација во предвид, потрено е да не контактирате на маил: vrabotuvanje@kontext.mk и во прилог да ни испратите ваша биографија, како и информација дали имате термин за виза.

Во прилог листа на отворени работни места кликнете на линкот, и на мапата ќе можете да видите во кои градови има отворени работни места.

Истата ќе се дополнува секојдневно, па ако ја немаме таа локација што ја барате, слободно контактирајте не, а ние ќе се обратиме до работодавачот.

Контекст вработува: