👁️  1027

Историчарот Дардан Венетски на Фејсбук објави фотографија од како што вели тој, македонски речник од 16 век.

Според Венетски ова ги демантира оние кои велат дека македонскиот јазик е титова творевина.Во продолжение неговиот Фејсбук статус:

МАКЕДОНСКИ РЕЧНИК ОД 16 ВЕК ОД ПАРИЗ, ГИ ДЕМАНТИРА КРЕТЕНИТЕ КОИ ТВРДАТ ДЕКА МАКЕДОНСКИОТ ЈАЗИК Е ИЗМИСЛИЦА НА ТИТО ВО 1945 ГОД. Ова што го гледате е насловната страна од МАКЕДОНСКИОТ ЛЕКСИКОН од 16 век преработен од познатите слависти Проф. CIRO GIANNELLI од универзитетот во Рим и Проф. ANDRE VAILLANT од универзитетот College de France во Парис. Примитивизмот и про фашистичката и геноцидна изјава од Бугарите која не признава македонски јазик не ме чуди. Но ме запрепасти Макрото од парискиот бордел кој ја изработи преговарачката рамка и отвори пат да се нотира оваа геноцидна бугарска изјава. Тој тобуквално се помоча на традициите на француската револуција и слоганот LIBERTE EGALITE FRATERNITE. Се помоча и на овој македонски речник изработен од неговите предци. НО НАЈМНОГУ МЕ ЗАБОЛЕ СОЗНАНИЕТО ДЕКА И НИЕ ИМАМЕ КРЕТЕНИ КОИ НЕ ГО ГЛЕДААТ ОВА, пишува Венетски.