👁️  5

Европската централна банка денеска ја подигна основната каматна стапка на рекордно високо ниво и сигнализираше дека ова најверојатно ќе биде нејзиниот последен потег во повеќе од годинашната борба против високата инфлација.

Централната банка за 20-те земји кои го делат еврото, исто така, ги зголеми своите прогнози за инфлацијата, која сега очекува да падне побавно кон целта од 2 отсто во следните две години, истовремено намалувајќи ги очекувањата за економски раст.

Тоа ја илустрираше дилемата со која се соочува ЕЦБ, при што цените сè уште растат со повеќе од двојно повеќе од целната стапка. Во овој контекст, ЕЦБ испрати јасна порака дека е веројатно да се направи последното зголемување на каматите.

„Врз основа на неговата сегашна проценка, Управниот совет смета дека клучните каматни стапки на ЕЦБ достигнаа нивоа кои, доколку се одржат доволно долго, значително ќе придонесат за навремено враќање на инфлацијата до целта“, соопшти ЕЦБ, пренесе Ројтерс. Тоа се очекуваше да се случи побавно отколку во времето на претходните проекции на ЕЦБ во јуни, со инфлација од 5,6 отсто во 2023 година, 3,2 отсто во 2024 година и 2,1 отсто во 2025 година.

Надградбата на проценката за 2024 година веројатно одигра значајна улога во дискусиите бидејќи креаторите на политиката го одмеруваа ризикот инфлацијата, која моментално се уште е над 5 проценти, да биде заглавена на високо ниво.

Денешното зголемување од 25 базични поени ја турка стапката што ЕЦБ ја плаќа на банкарските депозити на 4 отсто, што е највисоко ниво од воведувањето на еврото како валута во 1999 година.

Пред само 14 месеци, таа стапка беше на рекордно ниско ниво од -0,5 отсто, што значи дека банките мораа да платат за да ги задржат своите пари безбедни во централната банка.