👁️  19

ЕУ се подготвува да ги отвори преговорите со Украина за нејзиниот иден прием во блокот со официјално соопштение што се очекува да биде објавено во декември, објави „Политико“, цитирајќи дипломати од ЕУ кои сакаа да останат анонимни.

„Земјите-членки на блокот му доделија на Киев статус на кандидат за ЕУ ​​овој јуни, а Европската комисија ќе издаде изјава што ќе им отежне на земјите-членки да не кажат да ги отвориме преговорите со Украина. Политичкиот притисок едноставно ќе биде толку силен што ниту една земја-членка нема да може да му одолее. Работиме на претпоставката дека навистина до декември Европскиот совет ќе одлучи да ги отвори преговорите“, рече дипломат на ЕУ.

Сепак, секоја одлука за почеток на официјални преговори за пристапување на Украина во ЕУ доаѓа со политички и правни проблеми, забележува „Политико“. За почеток на преговорите, Украина мора да исполни седум услови поставени од Комисијата, вклучително и реформи во правосудството и спречување на корупцијата. Само два од седумте услови се исполнети, соопшти украинската влада во август.

Иако Украина можеби не ги исполнила сите седум услови до самитот на европските шефови на држави и влади во средината на декември, лидерите ќе дадат политичка изјава давајќи зелено светло за почеток на разговорите, дури и ако правната рамка за разговорите се уште е не е завршена.

„Целта е да се постигне политички договор во декември за почеток на преговорите“, изјави втор дипломат, додавајќи дека правната одлука за прием на Украина може да биде донесена до почетокот на 2024 година.

Прашан до каде стигнала Украина во исполнувањето на седумте критериуми, претставник на ЕУ рече дека напредокот е охрабрувачки и дека само една област поврзана со малцинствата се чини проблематична на краток рок.

Во меѓувреме, претседателот на Европскиот совет, Шарл Мишел, во своето интервју за германскиот магазин „Шпигел“ изјави дека Украина би можела да се приклучи на ЕУ во 2030 година доколку се исполнат сите потребни услови.