👁️  33

Претставникот на САД за Западен Балкан, Габриел Ескобар, изјави дека е „малку загрижен“ од пораките од Приштина во кои се критикува претставникот на ЕУ за дијалог меѓу Белград и Приштина, Мирослав Лајчак.

Ескобар рече дека „не наоѓа докази за пристрасност“ во Лајчак.

„Не наоѓам никакви докази за дослух на работа за да ги фаворизираат интересите на Србија во ова“, рече Ескобар.

Тој додаде дека САД очекуваат двете страни да ја зајакнат својата посветеност и дека Приштина „да покаже повеќе прагматизам и реализам во нејзиниот пристап кон ЕУ“.

На прашањето што гледа како излез од ќорсокакот во кој моментално се наоѓа дијалогот меѓу Белград и Приштина, Ескобар одговори дека во моментов нема алтернатива за дијалогот, дека е важно двете страни да продолжат да се држат до дијалогот и ја повика Приштина да биде поконструктивна.

Зборувајќи за мерките што Европската унија ги воведе во Приштина, тој рече дека тоа се последиците.

„Не би рекол мерки, би рекол последици. И ќе ви кажам дека последиците со кои се соочува Косово се дека доколку одбијат да соработуваат со ЕУ, ЕУ нема да се вклучи во дополнителна помош и дополнителни мерки за интеграција“, рече Ескобар.

Тој изрази надеж дека, барем билатерално, САД ќе можат да соработуваат со Приштина за да изнајдат начин за отстранување на тие мерки во 2024 година.

Тој одговори негативно на прашањето дали има рок за тоа и посочи дека овие мерки се на неопределено време додека не се постигне напредок во спроведувањето на Охридскиот договор и планот за деескалација.