👁️  229

Koenigsegg CC850 располага со 1385 КС и 1385 Nm, колку што е и варијантата на најновиот 5.0 литарски V8 твин-турбо мотор.

Моторот може да работи на синтетички горива, црвената линија е на 8.500 вртежи во минута, а брендот ветува дека „аудитивните сензации се навистина неспоредливи“.

Изграден околу монокок од јаглеродни влакна, со панели од јаглеродни влакна/кевлар и алуминиумски резервоари за гориво, CC850 тежи само 1385 килограми.

Тоа би требало да биде еден од најбрзите сериски автомобили со внатрешно согорување, иако Koenigsegg допрва треба да открие детали за перформансите.

Годишнината на компанијата е приближно во исто време со 50-тиот роденден на основачот Кристијан фон Кенигсег, па ќе бидат произведени само 50 примероци.

Компанијата допрва треба да го потврди датумот на лансирање, а цената засега е непозната.