👁️  12

Драва во Хрватска продолжува незапирливо да расте. Според податоците на мерната станица, од 15 часот во понеделник до 9 часот во вторник, нивото на водата е зголемено за речиси 70 сантиметри.

„Особено тешко е во месноста Крижница, која од синоќа е целосно отсечена бидејќи веќе не може да се стигне до пешачкиот мост, моментално единствената врска со копното е само со брод“, пренесува ICV.hr.

„Службите беа активирани веднаш по одлуката за воспоставување редовна одбрана од поплави во хрватските води. Траектот не сообраќа од петокот и единствената врска со Крижница е пешачки мост. За жал, сега може да се стигне само со брод. Ги снабдуваме жителите во соработка со Штабот за цивилна заштита на општина Питомача.

„Засега ситуацијата е под контрола. Во моментов не се загрозени куќите, но се загрозени земјоделските површини и викендичките покрај Драва. Се очекува уште повисок водостој, но овде сме во постојан контакт и достапни 24 часа“, изјави началникот на Штабот за цивилна заштита Маријо Клемент при денешната обиколка на Крижница, пренесува Индекс.хр.

Врвот на водениот бран се уште се очекува во текот на доцните попладневни и ноќни часови, кога се очекува Драва да се искачи уште 50 до 100 сантиметри.