👁️  5

Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) потврди дека отворила истрага за имотот и интересите на Бесија Иљази, вршител на должноста организациски директор на Универзитетската клиника за токсикологија во Скопје. Истрагата започна откако беа откриени недоследности во два одделни имотни листови поднесени од Илјази. Едната изјава е поднесена додека била советничка во општина Тетово, а другата откако станала економски директор на Клиниката за токсикологија.

ДКСК во писмен одговор до МИА наведува:

„Бесија Иљази на 14.02.2024 година достави Изјава за имотна состојба и интереси за нејзиното работно место на Универзитетската клиника за токсикологија преку новиот електронски систем. Претходно, на 03.12.2021 г. имал поднесено анкетен лист како советник во општина Тетово, но дел од податоците недостасувале или биле нецелосни“.

Според член 92 од Законот за спречување на корупција и судир на интереси, ДКСК е должна да ја потврди точноста на изјавите за имотна состојба кога ќе се појават несовпаѓања или како дел од нивниот годишен работен план. Тие истакнаа:

„Од 3 декември 2021 година до 3 декември 2023 година, не е отворен ниту еден предмет против Бесија Иљази, со што се дава време за потенцијално постапување или поведување прекршочна постапка“.

ДКСК нагласи дека податоците во двете декларации не се идентични, а Бесија Иљази не пријавила никакви промени во имотната состојба помеѓу двата поднесоци. Оваа недоследност предизвика загриженост за транспарентноста и точноста на нејзините изјави

Покрај несовпаѓањата во нејзините имотни листови, Илјази неодамна се соочи со лупа и за други дејствија. Таа им забрани на вработените да даваат изјави за медиумите без нејзино одобрение. Дополнително, Државниот санитарен и здравствен инспекторат констатирал проблеми со договорите за вработување на клиниката, истакнувајќи дека некои договори биле потпишани само од Илјази, а не од неа и од медицинскиот директор како што налага законот.