👁️  5269

Десетици ученички во гимназијата „Петраки Кипријану“ во кипарскиот град Ларнака вчера биле избркани од директорот на училиштето, кој сметал дека нивната фризура е несоодветна.

– Директорот со оваа постапка предизвикал вознемиреностм бидејќи родителите се упатиле кон училиштето за да ги земат своите деца, изјавил претседателот на Конфедерацијата на родители на Ларнака, Костас К.

Во своите изјави, тој рекол дека по скандалозното исфрлање на петте ученици од ова училиште минатата година на матурската церемонија и откако „општеството остана запрепастено од овие исклучувања“, вчера како претседател на Здружението на родители добил десетици пораки од родители дека нивните деца се избркани „на ден или два“ поради „несоодветна фризура и други делови од облеката“.

Тој додаде дека „неприфатливо е првиот ден, во образовна институција која треба и треба да функционира како втор дом на учениците“ тие да бидат исфрлени поради прекршување на прописите, постапки кои според него треба да поминат со препораки и опомени.