Култура

Дали го знаете осмото светско чудо – Црквата Св. Ѓорѓија (Фото)
|

Дали го знаете осмото светско чудо – Црквата Св. Ѓорѓија (Фото)

Православната црква Свети Ѓорѓија е монолитен храм кој се наоѓа во Лалибела, Етиопија. Христијанскиот храм бил изграден во текот на 13 век. Овој храм бил изграден најдоцна од единаесетте цркви во областа, па честопати се нарекува и како Осмо светско чудо.. Неговите димензии се 25 x 25 x 30 метри. Според етиопските преданија, оваа црква…

По смртта на Самуил, во Битола на 15 октомври 1014 година, бил крунисан новиот македонски цар, неговиот син Гаврило Радомир
|

По смртта на Самуил, во Битола на 15 октомври 1014 година, бил крунисан новиот македонски цар, неговиот син Гаврило Радомир

Предизвик ни се местата кои се ретко посетени и кои скоро никој не ги знае. Денес тоа место беше Бори Кале или попознато како Битолско Кале. Место каде шо досегашните посетители се бројат на прсти и непознато за скоро сите. На тоа место пред десетина века се наоѓаа некогашните замоци на Царот Гаврило Радомир  средновековен македонски…

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Роден е Александар Македонски – од мајка му добил копнеж за херојска слава, од татко му Филип војничка дарба

НА ДЕНЕШЕН ДЕН: Роден е Александар Македонски – од мајка му добил копнеж за херојска слава, од татко му Филип војничка дарба

На денешен ден (според некои извори на утрешен) во 356 п.н.е. во градот Пела, во Егејска Македонија, е роден Александар Македонски, една од најпознатите личности на стариот век, војсководец и државник, кој од малечката Македонија создал светска сила. Според разни извори има различни датуми, како за раѓањето, така и за неговата смрт. Го поразил огромното…

Браќа и сестри, бидете на штрек, не подарувајте го идеалот на вашиот минлив живот

Браќа и сестри, бидете на штрек, не подарувајте го идеалот на вашиот минлив живот

,,Браќа и сестри, бидете на штрек, не подарувајте го идеалот на вашиот минлив живот, не напуштајте го храмот што го носите во вас, не напуштајте го и кога знаете дека е разурнат, исправете ги неговите урнатини, зашто само така ќе си ја вратиме и вербата во себе си. Не срамете се од ништо што е…

Франц Кафка (1883 – 1924) се смета за еден од најголемите и најзначајните писатели на дваесеттиот век

Франц Кафка (1883 – 1924) се смета за еден од најголемите и најзначајните писатели на дваесеттиот век

Во неговите дела се спојуваат елементи од реалното и фантазијата, а неговите протагонисти се осамени и изолирани ликови кои се наоѓаат во бизарни и надреални ситуации, опфатени од социјално-бирократските сили, соочени со отуѓувањето,  вината, егзистенцијата и апсурдот. „Кафкијански“ е терминот под кој се подразбира специфичноста на неговото творештво и ликовите што ги создал. Најголемиот дел…

Кочо Рацин (1908 – 1943)

Кочо Рацин (1908 – 1943)

Коста Апостолов Солев е роден на 22 декември 1908 година во Велес, во семејството на сиромашниот грнчар Апостол Солев. Имал гладно и сиромашно детство во кое многу работел и учел. Рано го сфатил ропскиот живот на македонскиот народ и затоа уште во детството кај него се јавила омраза кон експлоататорите. Поради сиромаштија го прекинал школувањето…

Првиот премиер на Советскиот сојуз по смртта на Сталин бил Георги Маленков, по потекло Македонец

Првиот премиер на Советскиот сојуз по смртта на Сталин бил Георги Маленков, по потекло Македонец

Сталин почина на 5 март 1953 година, а еден од најблиските соработници на лидерот, Георгиј Маленков, стана шеф на државата. Истиот ден беше избран за претседател на Советот на министри на СССР и веднаш се смести во канцеларијата на „Таткото на народите“. Сепак, моќта на Маленков не беше толку апсолутна и неограничена како онаа на…

750 години раритетна историја на манастирот „Свети Никола“ во Мариово

750 години раритетна историја на манастирот „Свети Никола“ во Мариово

За да се стигне до манастирот „Свети Никола“ во Манастир, Мариово, треба да се биде во срцето на најголемата, но и најраселена област во земјава. На 45 километри од Прилеп, по патот за Мариово, преку Штавица, македонското село насловено „Мал Холивуд“ каде снимаше Милчо Манчески, преку превојот „Слива“, преку Расимбегов мост на Црна Река, што…