👁️  5962

Неочекувани реакции се случија во бугарската православна црква откако дел од Синодот не беше задоволен со избор на привремен митрополит на Неврокопската митрополија.

Во Неврокопската митрополија (Бугарија) владееше тензија на само 9 дена пред изборот на наследникот на покојниот Натанаил, а се зборуваше дури и за црковен пуч, пренесе БГНЕС. Исто така, се покажа дека всушност имало две групи свештеници кои не биле задоволни од привремениот митрополит на епархијата Дометијан, а двете крила сакале различни работи.

Првото крило – верно на заветите на митрополитот Натанаил Одредени состаноци во Санданскиот духовен округ, што ги направи митрополитот Видински и викар на Неврокопскиот митрополит г. Дометиан на Денот на Стефанов – 27 декември, го поттикнаа свештенството на епархијата денеска да одржи прес-конференција. во зградата на Митрополија во Благоевград.

По смртта на митрополитот Неврокопски Натанаил на 16 ноември, Светиот синод го назначи Дометијан за духовен водач на свештенството на Неврокоп до изборот на неговиот наследник, закажан за 12 јануари. Прес-конференцијата денеска започна со мал скандал откако двајца свештеници од Банско, кои се претставници на поранешниот алтернативен синод на покојниот дедо Пимен, не беа пуштени во салата. По неговата смрт пред 10 години, Натанаил е избран за митрополит Неврокопски.

Свештенството денеска прочита соопштение во кое се вели: „Стравовите што ги имавме во врска со претстојните митрополитски избори се оправдани. Бевме збунети кога дознавме за новите назначувања во духовниот округ Сандан. Во врска со овие околности наведуваме следниов став: Смената на свештениците е вознемирувачка и епископски намесник при отворена постапка за избор на митрополит Неврокопски. Се остава впечаток на црковен пуч. Новоименуваните свештеници се дел од т.н. свештеници”. Синдикатите и поповите се апсурдна комбинација во едно”.

Според документот, ситуацијата во Сандански има за цел нелегитимност на изборите за епархиски гласачи одржани под митрополитот Натанаил. Овие избори имаше обид да се оспорат пред Неговата Светост Патријарх Неофит, а се одржаа пред 6 месеци. „Неговото Високопреосвештенство Митрополитот г. Според нив, во исто време зад грбот на народот и без знаење на епархискиот собор се случиле токму овие нови именувања, што е во целосна спротивност со духот и традицијата на Бугарската православна црква. Привремено назначениот митрополит го организирал изборот за наследник на покојниот Натанаил и нема право да назначува“, потсетуваат свештениците.

Второто крило – со барање за радикални промени

Свештениците од Банско, кои не беа примени на прес-конференцијата, имаа сосема поинакво мислење. Според нив, градот нема претставници меѓу 30-те кои на 12 јануари ќе изберат нов духовен водач на Неврокопската митрополија. Свештениците од Банско не криеја дека се следбеници на алтернативниот Пименов Синод. Притоа, отец Филип се закани дека доколку не се откажат изборите на 12 јануари, тој и другите свештеници ќе преминат во МПЦ.

„Сметаме дека изборите за епархиски избирачи се манипулирани, затоа со писмо до Неговата Светост предлагаме изборот на митрополитот Неврокопски да се одложи додека не се решат сите проблеми во епархијата. За таа цел тој треба да свика вонредна седница на Светиот синод, да се откаже датумот 12 јануари, да се разгледаат проблемите и да се закажат нови избори за епархиските електори. И како претставник на алтернативниот синод посакуваме да се приклучиме на Бугарската православна црква“, рече отец Филип.

Според него, доколку тоа не се направи, голем дел од свештениците и лаиците ќе заминат во МПЦ. Отец Филип смета дека изборот на Неврокопски митрополит бил однапред определен во корист на мелничкиот епископ Серафим.