👁️  19

Француската министерка за прашања на Европската унија, Лоренс Бун изјави дека подемот на екстремно десничарската партија Алтернатива за Германија (АфД) е закана за стабилноста на Европа.

-АфД води политика на исцрпување во Европа, рече Бун.

Коментирајќи дека „општо познато е дека АфД има проруска позиција“, Бун рече дека оваа ситуација е загрижувачка и додаде дека „подемот на оваа партија е закана за стабилноста на Европа“.

Бун додаде дека екстремно десничарските партии на континентот се отворени за уништување на Европската унија со напуштање на блокот, тврдејќи дека тоа не е она што тие го сакаат.

АфД претходно ја прогласи Европската унија за „пропаднат проект“ во нејзината сегашна форма.  (МИА)