👁️  845

Советот на Општина Благоевград го забрани отварањето на македонскиот културен клуб што требаше да го носи името на македонскиот поет Никола Вапцаров, наводно поради тоа што бил, како што велат од таму, „македонист“, пренесува „Фактор.мк“.

Во образложението од Советот на Општина Благоевград стои дека „Благоевград нема да биде центар за слични пропагандни провокации“.

Советникот Кирил Илиев од ГЕРБ изјави дека со оваа декларација им порачуваат на „македонистите“ дека не се добредојдени во градот.

Никола Вапцаров кој е стрелан од фашистите е многу читан македонски поет.