👁️  5

Белгија се соочува со потенцијална „тројна епидемија“ оваа зима, бидејќи порастот на бројот на случаи на Ковид 19 во комбинација со зголемувањето на редовните сезонски инфекции на настинки и грип се заканува да изврши притисок врз здравствената служба над одржливите граници.

Ризикот од тројна епидемија што ќе изврши силен притисок врз нашиот здравствен систем е реалност што мора да се земе предвид, истакна раководител на одделот за вирусни болести во Институтот за јавно здравје Стивен Ван Гухт.

Експертите препорачуваат мерките на претпазливост усвоени за време на пандемијата, вклучително и носењето маски, привремено повторно да се воведат за да се ограничат инфекциите и да се намали притисокот врз здравствениот систем на Белгија.