👁️  12

Во бесконечната низа на астролошки тврдења кои нè интригираат, едно од најинтересните е конекцијата помеѓу датумот на раѓање и интелектуалните способности.

Сè уште научно не е докажана оваа поврзаност, многумина сè уште бараат одговори на прашањето – дали навистина најпаметните луѓе се родени на одредени датуми?

Астролозите и истражувачите ја проучувале врската помеѓу ѕвездите, планетите и човечкото однесување со векови. Некои веруваат дека постојат 4 клучни датуми во годината кои имаат посебно дејство врз интелектуалниот капацитет на родените во тие денови.

Првиот од тие датуми е 21 март, кој се совпаѓа со пролетната рамноденица. Овој датум, според астролозите, носи моќ на умот и иновативност. Често се смета дека поединците родени на овој ден се надарени со креативност и способност да го гледаат светот од сосема поинаков агол.

Вториот датум, 21 јуни, е поврзан со летната краткодневица. Луѓето родени на овој ден имаат репутација за длабоки аналитички способности и склоност кон решавање на сложени проблеми. Нивната интуиција и способност на носење рационални одлуки, честопати ги ставаат на прво место како интелектуални лидери.

Третиот клучен датум, 23 септември, ја означува есенската рамноденица. Луѓето родени на овој ден неретко се мудри и имаат извонреден потенцијал за учење. Нивната желба да разберат длабоки концепти и темелни истражувања често ги прави битни членови на академската и професионалната заедница.

Последниот важен датум е 21 декември, односно зимската краткодневица. Луѓето родени на овој ден имаат склоност кон длабоко размислување и увид.

Нивната интелектуална љубопитност и потреба да ги разберат длабоките тајни на универзумот често ги водат во областите на филозофијата, науката и уметноста.