👁️  19

Довербата на Германците во државата никогаш не била помала, покажува истражувањето спроведено од Здружението на германските државни службеници (ДББ).

– Само 27 отсто од граѓаните се уште веруваат дека државата е способна да ги извршува своите должности. Германците сметаат дека нивната земја е преоптоварена првенствено со политиката за азил и бегалци, образовната политика и политиката за климата и животната средина, покажа истражувањето.

Сите државни служби и институции добија полоши оценки за успешност во 2023 година отколку во претходната година.

– Довербата на граѓаните во способноста на нивната држава да дејствува падна на ниско ниво. Ова е алармантно, изјави сојузниот претседател на ДББ Улрих Силбербах.

Според испитаниците, во 2023 година најважните задачи на државата се одржување на социјалната правда, подобрување на инфраструктурата и заштита на климата.
На западот од земјата, заштитата на климата, миграциските прашања и поддршката за Украина се сметаат за најважни задачи на државата, додека за жителите во источниот дел најаважно е ослободувањето на населението од последиците на инфлацијата, социјалната грижа и изедначување на условите за живот меѓу урбаните и руралните области.

– Особено загрижувачка во овој поглед е поделеноста на општеството која станува се поочигледна. Поделбите меѓу Исток и Запад, сиромашни и богати, според образовните достигнувања, стануваат се подлабоки, а нивото на социјален стрес расте, вели Силбербах.  (МИА)