👁️  109744

Германската амбасада во Скопје се огласи со официјално соопштение за сите оние кои сакаат работна виза за во Германиja.

Апликациите за термин за месец октомври може да се регистрираат во листата за чекање за термин од 05.09.2022 од 10:00 часот до 13.09.2022 во 15:00 часот.

Детали за како да аплицирате, избраните апликанти и доделените визи погледнете на фејсбук групата – КЛИКНЕТЕ ТУКА, или поедноставно може да ги контактирате „КОНТЕКСТ“ тие ќе се погрижат и ќе ве поддржат за лесно да ги надминете сите административни работи, повеќе може да погледнете –ТУКА,

Агенцијата „КОНТЕКСТ“ важи за една од најголемите агенции на балканот Агенција Контекст стана препознатлива и почитувана агенција на целиот Балкан и пошироко. Соработува и со кандидати од повеќе држави како Босна, Србија, Црна Гора, Албанија, Белорусија и Украина.

За да аплицирате за термин во текот на утрешниот ден – директен линк за апликација – ТУКА.

Ве молиме да ја пополните регистрацијата внимателно и да ги проверите Вашите податоци пред да ги сочувате. Особено внимавајте на точноста на и-мејл адресата.

За жал Амбасадата не може да направи промени или сторнирања. Доколку сте напишале погрешна и-мејл адреса, тогаш повторно може да се регистрирате дури следниот месец.

За доделување на термини за виза според 26 став 2 од Одредбата за вработување („Регулатива за Западен Балкан“) сега ќе се спроведува лотарија еднаш месечно.

За таа цел, на почетокот на секој месец, ќе се отвори нова листа за регистрација на термини за поднесување на барање за визи. Оваа листа ќе биде отворена за регистрации за одреден временски период (најверојатно 2 недели). Листата нема да се затвори, кога ќе се дојде до одредена бројка на регистрации.

Наместо тоа, листата за регистрација ќе се затвори на одреден ден и од сите регистрации, компјутерски, по случаен избор по пат на лотарија ќе се избере кој ќе добие термин за следниот месец. За точните податоци кога ќе се отвори листата, ќе информираме навреме на нашата веб-страна и преку нашиот фејсбук профил.

Лотаријата ќе се спроведе во германското Министерство за надворешни работи во Берлин под надзор од повеќе лица. Веднаш потоа, избраните лица ќе бидат известени од Амбасадата, кога ќе биде нивниот термин во следниот месец.

Сите регистрации ќе учествуваат во постапката за лотарија, независно од тоа кога била регистрацијата. Регистрацијата што била порано направена нема никаква предност наспроти регистрацијата што била подоцна направена.

Исклучена е можноста за повеќе регистрации. Не постои можност ниту за дополнителна промена на податоците што се внесени при регистрацијата. Не е дозволено отстапување на терминот на друго лице.

И покрај тоа што имате потврден термин, влез во Визниот оддел ќе биде дозволен само ако личните податоци во пасошот на подносителот на барањето целосно се совпаѓаат со податоците што се внесени во терминот за регистрација.

Регистрaциите што не добиле термин, ќе бидат избришани на крајот на месецот. Сите лица што не добиле известување за термин до крајот на месецот, не биле извлечени на лотаријата и можат да се регистрираат на листата за следниот месец.

Ве молиме да не испраќате мејлови. За учество во лотаријата за термини во следниот месец, потребна е нова регистрација.

Само на овој начин може да се доделат термини за поднесување на виза според „Регулативата за Западен Балкан“. Амбасадата не дава други посебни термини и од овие причини Ве замолуваме да се откажете од таков тип на прашања.