👁️  1202

Најголемата приватна компанија за градски превоз во Белград ќе вработи 30 возачи од Шри Ланка, објави денеска РТС. Тие веќе имаат тренинг на локален полигон. Станува збор за искусни возачи кои веќе се прилагодуваат на новата средина.

„Многу сме среќни, се е супер, луѓето се многу фини. Го запознавме градот, многу е убав“, вели Лолита Шумика, возач од Шри Ланка.

Тој вели дека нашол гостопримство и добрина во земјата. „Тука сме да се грижиме за нашите семејства“, вели Лолита.

Возачот од Шри Ланка наведува дека повеќето негови колеги работеле во Авганистан, Дубаи, Јапонија.„Многу различни автобуси, сите добро се возат. Ние дефинитивно ќе останеме“, додава Шумика.

Тоа најмногу помага во обуката на сонародниците. Нив ги пречека љубезноста и услужливоста на сите, вклучувајќи го и директорот. Веднаш сфатиле дека нашле работа.

„Морам да нагласам дека самиот процес на регрутирање траеше доста долго, дека веднаш ги избравме кандидатите – бевме во Шри Ланка, ги тестиравме кандидатите и врз основа на нивните способности ги избравме најдобрите. Првиот впечаток е дека знаат да работат, исклучително се сериозни и фокусирани““, вели Душан Крстиќ. директор на сообраќај во претпријатието.Арива Литас.

Некои странци возат автобуси и камиони, но ова е првата група која доаѓа во компанијата „Арива литас“ и поминува низ запознавање со возилата и линијата, вели директорот за сообраќај во компанијата „Арива литас“.

„Овие возачи ќе ги имаат истите услови како и нашите локални возачи и секако треба да им се даде добредојде, можност да се чувствуваат добро во нашата земја“, вели Драго Тошиќ, директор на Конзорциумот на приватни сопственици.